Anton Heyboer®

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

Plannen

Lantaren-hoeden
Hoeden van straatlantaarns

 

Het gloednieuwe Heyboer Genootschap, dat binnenkort een stichting is, heeft grote plannen.

 

Het Blauwe Fornuis  Een deel hebben ze al voor elkaar gekregen, zoals een tentoonstelling met een bijzonder mooie catalogus. Er zijn al afspraken met Galerie Der Spiegel in Keulen, de galerie waarmee Anton werkte in de 50-er en 60-er jaren. Leo Duppen is bezig met een heel groot boek over alle werken vanaf 1954 tot eind 70-er jaren, en ook met een fotoboek over het erf in Den Ilp, waar Anton van eind 1960 tot zijn overlijden in 2005 woonde en werkte.

  Anton bouwde zoals hij zijn kunst maakte. De dingen ontstonden zonder regels en afspraken. Het materiaal, de ruimte, de mogelijkheden en vooral de tijd bepaalden het resultaat.
  Alles was kunst omdat er geen bedoeling was, geen rationaliteit, alleen liefde voor het leven. Ook het leven van materiaal, wat het had doorgemaakt en hoe de tijd en de elementen er op ingewerkt hadden. Oude sterke fornuizen, met liefde gemaakt en jarenlang gebruikt, en nu getekend door roest en butsen.

  We hebben heel veel foto's gemaakt. Eerst, vanaf 1973, zwartwit foto's met een Leica en een Hasselblad, later met Polaroid cameras en vanaf ongeveer 1985 kleurenfoto's met een digitale camera. Van de zwartwit foto's en de polaroids is er al een boek: "Leven als kunst". Het is via onze website te koop.

  Het Lam