Anton Heyboer®

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

Daglicht

Een experiment

  Anton werd in de loop van zijn leven steeds meer een kluizenaar. Hij had niets met daglicht, maar tot die tijd dacht hij daar niet verder over na. Tot iemand hem in 1975 vertelde, dat het ongezond was als je te weinig in het daglicht kwam. Zon was gezond, en daglicht was een absolute noodzaak. Hij had het natuurlijk wel eens eerder gehoord, ook van mensen die het 'konden weten', maar dat zei hem niet veel. Hij vond dat het niet gaf wat iemand zei, het gaf alleen 'wie' het zei. Deugde die persoon? Maakte hij of zij zelf iets van het leven? Meestal vond hij dat niet, dus wat zo iemand zei liet hij langs zich afglijden.
  In 1974 was er iemand die het ook weer eens zei, maar dit was voor het eerst iemand die door Anton gerespecteerd werd. Dus hij ging buiten werken.

 

  Anton deed niets half. 'Buiten' betekende dus altijd buiten. Buiten werken, buiten leven, buiten rusten.  Dus ook toen het koud werd, ging hij naar buiten. Dikke jas aan. En in het voorjaar ook weer dik ingepakt heel vroeg naar buiten. Maar dat gaat niet zomaar. Het is niet zo goed om van het donker ineens over te stappen naar het licht, teveel licht. Hij kreeg een vreemd 'dingetje' op zijn oorschelp.

  De dokter stuurde hem naar het ziekenhuis en het werd weggehaald. Hij hoefde niet te blijven, gelukkig was hij op tijd. Daarna werd hij nog veel meer een kluizenaar dan daarvoor.
  Misschien was het ook wel intuitief. Hij had in Curacao een paar jaar heel veel zon meegemaakt en met zijn lichte huid kan dat later problemen geven. Je hebt je portie licht allang binnen, dus het halfdonker is dan veel gezonder.

  Hij timmerde alle ramen dicht. Half bestond niet voor hem, dus het werd aardedonker binnen, afgezien van de vele kieren die ons huis heeft. Nu de ringweg hier niet zo ver vandaan is, en het café vaak muziek heeft inplaats van alleen in het weekend soms de fanfare die oefende, en de weg steeds drukker wordt en in het Twiske soms een festival gehouden wordt, nu is het toch nog steeds stil in ons huis.
  We hebben de 'tuin' aangepakt, en we kunnen naar het Twiske fietsen, dus we krijgen genoeg daglicht.