Anton Heyboer®

IMG

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

De Heyboer-tentoonstelling in Nienoord blijkt een groot succes


Het is een prachtige combinatie, een tentoonstelling met kunstwerken, een museum met antieke rijtuigen en een prachtig park. En natuurlijk dat het zomer is. Het is een ideale gelegenheid om kinderen kunst te leren waarderen. Het is veel leuker om kunst te kijken als je ook buiten kunt rondrennen en ook nog rijtuigen kunt bekijken. Dan wordt die kunst een onderdeel van een fijne dag en niet alleen iets waar je stil en serieus naar kijkt. Musea hebben dat ook begrepen, ze verzinnen van alles om het ook voor kinderen leuk te maken. Museum Nienoord hoeft niets te bedenken - de plek biedt alles al, zeker nu in de zomer.

  

  Er zijn in Nederland ongeveer 1000 antieke rijtuigen, van prachtige grote koetsen tot kinder-koetsjes toe. In het rijtuigmuseum Nienoord staat ongeveer de helft van al die koetsen! Zelfs een gouden koets, op de foto rechts achterin.
  Dan is er de borg Nienoord, die uit 1508 stamt.
  Er is een groot park en er staan bomen in het park waarvan vele er ook heel oud uitzien, heel dik, heel hoog.
  Er is een uitgebreide kinderspeelplaats.
  Er is een restaurant waar je iets kunt eten.
  Je kunt er bijna een hele dag doorbrengen zonder je een moment te vervelen.


  En dan is er de tentoonstelling van de kunst van Anton Heyboer. Gelukkig nog niet antiek, en daardoor ook niet duur. Hij is een uitzondering in de kunst omdat hij steevast weigerde zijn prijzen te verhogen. De 'Twinsisters' Trees en Willy konden daardoor genoeg werk aankopen om een mooie collectie op te bouwen, die ze graag laten zien. Kunst is niet alleen om in een huis opgehangen te worden en voor de bewoners mooi te zijn, het is ook een middel om mensen te laten communiceren. Laat aan anderen zien wat je mooi vindt, en ineens ontstaat er een gesprek. Soms diepgaand, soms licht en opgewekt.


  Het Heyboer-genootschap was aanwezig op de opening van deze tentoonstelling. Zij vinden ook dat het werk van Anton Heyboer 'gedeeld' moet worden via tentoonstellingen, boeken, films en presentaties.

  Trees en Willy hebben rondleidingen gegeven, waarbij ze heel veel over het werk en leven van Anton vertellen.
  Omdat deze steeds uitverkocht waren, geven ze in Augustus en September een aantal extra rondleidingen:
  Op Zondag 23 Augustus¬†2 rondleidingen, om 13.00 en om 14.30.
  Op Zondag 6¬† September ook 2 rondleidingen, om 13.30 en om 15.00 uur.

 


"Dag van het kasteel" in 2019 waaraan Nienoord meedeed met vele rijtuigen.

Link: Museum Nienoord is weer open zonder reservering!
In het zomerseizoen (tot en met oktober)
is het museum geopend
van dinsdag tot en met zondag
tussen 11.00 en 17.00 uur.