Anton Heyboer®

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

De ets met de symbolen

In 1971 maakte Anton een 8-bladige ets met een uitleg van de belangrijkste symbolen in zijn werk. Hij noemde de ets "Beeing". Niet being als "zijn", maar 'Het Zijn' of het wezen, "Beeing".

 

  Het zijn de symbolen die de wereld van de essentie vormen. De ondergrond van alles wat de mens ervaart en voelt en denkt.

  Zoals de kleur rood:
"The red is a passing
no touching
only beeing"

  (Het rood is leven door aan de materie voorbij te gaan: dus leven zonder zich te binden, zonder aan te raken, alleen maar zijn)

 

Op de twee bladen rechts boven:

  V
  In the individuality there is still no time
There is still no life. There is only the living beeing.
Life started in relation. This is the beginning of the form and the death of the conscience of the beeing.
The conscience of living takes the place this is the conscience of circumstance and relations called time and for time comes other times this makes the death
The conscience of the living beeing is conscience of eternity there is no death in that no time no beginning no end
This is the living
It is the conscience of the spirit itself.

('Life' of 'living' is hier het leven in de wereld, 'living beeing' is het wezen zelf. In sommige andere etsen splitst Anton de twee in 'wereld' en 'leven'. De punten 1 t/m 3 horen bij het wezen, de punten 5 t/m 9 bij de wereld.)

 

 

  'Individuality" en rood horen dus bij elkaar. Wie zijn 'wezen' heeft leren kennen, heeft ook ontdekt hoe ongelooflijk veel energie dat brengt. Het kost heel veel energie om je aan te passen aan de wereld, en tegelijk verlies je een groot deel van je wezen.

 

Hieronder: de Januari-nieuwsbrief van Creative Forward, de antonheyboer.shop

De collectie van Januari 2020 staat nu online!

Vanuit de Anton Heyboer Webshop wensen we iedereen een voorspoedig en gelukkig 2020! We hebben afgelopen maand opnieuw 12 unieke kunstwerken uitgekozen samen met Lotti & Joke.  Deze werken staan nu online te koop op onze Anton Heyboer Webshop.