Anton Heyboer®


 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

 

"Het drachtige dier", 1964

 Anton vond langs de dijk bij Hoorn een grote rolsteen, die er uit zag als het hoofd van een dier. Er bestaan verschillende etsen over deze steen.

 Aan de rand van de dijk stonden dikke pollen riet. Anton trok een pol omhoog, en de ongelooflijke levenskracht van de rietwortels trof hem. De achterkant van de steen was door het riet ook gekleurd: sienna-wit, voor hem werd dat het kleursymbool voor levenskracht. Die kracht was nauw verbonden met de vrouw, die niemand nodig had om die kracht te zijn, vandaar de omschrijving 'lesbies'.

 

 "Gezicht der steen", ets uit 1964

 Dit is de eerste ets over de steen en het riet. Tekst op de ets: "Gezicht der steen. Voorkant der steen. Kleur van de steen. De achterkant der steen. Kleur van de achterkant der steen." In spiegelschrift onder de tekening van het juk: "kleur van de steen".

 

 

Heyboer ets

 Lesbies", de enige ets in deze serie die het woord lesbies als titel heeft gekregen.

 

 

 "Het drachtige dier".

Tekst op de ets: "Het drachtige dier. De lesbiese intelligentie noblesse. Inhoud van de steen. De intelligentie eindigt als vrouw is tussen moeder 3 en verleiding 9. Een steen zijn twee verhulde borsten door het absoute. Het staan van de man met zijn bloed in de hand en het zitten van de man waarin zijn bloed zijn hoofd wordt. Het inzicht als lesbies."

 

 

 "Vrouw als vrouw" of "De vormgeving van het absolute".
Ets uit 1964, bestaande uit twee platen, druk 1977.

 Tekst op de ets: "Het water dat wat de steen vormde en hem zichtbaar maakte uit de berg. Lesbies is het voort laten bestaan van het vrouw als vrouw. 4 is de navel. Alle lijden is verwijderen van navelbinding. 1 één de mogelijkheid van baren.

 Zie de blog van Marjan Pennings

 

 

 In 1977 maakte Anton een collage van een druk van de ets "Vrouw als vrouw".

Tekst ernaast: "Het voort laten bestaan van het vrouw als vrouw." Op het stuk linksboven is een deel van de tekst nog aanwezig: "Het water dat wat de steen vormde en hem zichtbaar maakte uit de berg." Onderaan links nog twee stukken van de ets.

 

 

 Een van de eerste afdrukken van "Vrouw als vrouw".