Anton Heyboer®

 

Anton Heyboer

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

Anton's werk 1964

De ets "Lesbies"

 

Heyboer ets

 "Lesbies", ets op van Gelder papier, 65 x 100 cm., 1964, privé-collectie.

Klik op afbeelding voor extra vergroting.

 

 Tekst op de ets:

 Het bloed is een steen geworden
 De geest der man = van 1 tot 7 = van wezen tot schuld LESBIES
 Sienna wit sienna wit is de erotiek die is niet groter dan wezen 1 – schuld is niet groter dan de geest der man
 De twee benen van het hoofd van het werk stammen in lesbies  (De absolute) verbinden tussen de man en het juk = het werk  De voeding van het werk is in het groter dan de man zijn, is groter dan 1-7 = groter dan schuld – wezen
 Zijn de borsten der vrouw = rood = wil de man er een mee zijn = lesbies
 De man en zijn meest manlijke werk

 De schuld in het hoofd en de voeten in het wezen Het werk is ook wat de alchemisten het werk noemden, het verheffen van de geest, het vrij worden. Het juk is het leven, dat wat opgelegd is, noodlot, schuld. 1 is het wezen, 7 is de schuld. Het bloed is een steen geworden.

 De meeste mensen dragen hun kwetsingen met zich mee, maar als ze tot steen kunnen worden, dan worden ze tot geest, tot een kracht om zich te verdedigen, tot iets wat de man kan hanteren, inplaats van er slachtoffer van te zijn. De strijd tussen wezen en schuld kent bijna iedereen. In hoeverre kun je jezelf zijn in het leven, in hoeverre wordt je geleefd door de wereld of door je eigen kwetsingen en fouten.
 Erotiek blijft binnen deze afstand. Een zijn met de vrouw zonder er erotiek van te maken is lesbies. De man neemt het werk op zich door zich met het juk te verbinden (1 met 7). (L: als hij zijn levenstaak totaal aanvaardt.) Als de man groter kan zijn dan 1 – 7, dan begint het werk, want dan is er voeding.