Anton Heyboer®

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

Omdat wij deze voorstelling zo goed vinden, wil ik iedereen er extra op wijzen.
Ons ontroerden zowel Dick als Anneke door hun bijzondere spel.
Het decor was buitengewoon. Zoals een vriend het omschreef: " Als oud theatermaker kijk ik natuurlijk ook naar de vorm. Die maakt me erg blij, een eenvoudige open en directe speelstijl en dan met een paar oude spulletjes een hele wereld toveren, daar hou ik van."

Anton Heyboer

‘Men moet nooit zijn wie men is.’

 ‘Ik vind het huwelijk dodelijk. Ik vind dat iedereen die zo leeft, zo met z’n tweeën, slaapt. Dan heb je een spirituele jongen en een lekker meisje. Die trouwen met elkaar. En een paar maanden later is het afgelopen met de spiritualiteit van de jongen. En is ook al het lekkere van het meisje af. Het is of het meisje is bijgezet bij de jongen. Gadverdamme.’

 In het plaatsje Den Ilp woonde en werkte kunstenaar Anton Heyboer te midden van geiten, honden en vijf vrouwen. Heyboer had een volstrekt authentieke levenshouding, waarbij hij alles wat burgerlijk was meed. Daarnaast was hij een van de eerste echte ‘mediakunstenaars’: veel van wat Anton zei en deed verscheen in de krant of op tv. Hij keerde zich af van het elitaire van de musea en verkocht kunst aan de straat. Zijn werk is van een enorme kwaliteit en kracht.

 Dick van den Toorn vertolkt de rol van (levens)kunstenaar Anton Heyboer. Samen met schrijver/regisseur Don Duyns maakte Van den Toorn eerder al stukken over o.a. Joop den Uyl en Benny Hill. Nu geeft hij gestalte aan de man die zei dat zijn grootste kunstwerk niet zijn beeldende kunst, maar zijn leven was.
 Hij wordt in deze voorstelling terzijde gestaan door de jonge getalenteerde actrice Anneke Sluiters, die o.a. speelde bij Golden Palace.

Anton Heyboer - groeten uit Den Ilp was in 2008 in een prille, korte versie te zien op de Parade.


Leidsekade 90
1017 PN Amsterdam

Einde ca. 13.30 uur (geen pauze).

spel Dick van den Toorn, Anneke Sluiters
tekst, regie Don Duyns
decor Marieke van Veen
co-productie mugmetdegoudentand / Stichting tg Casco
fotografie Jip van den Toorn

Reserveren of informatie:
Speeldata

di 23 Dec - 12.30 Uur
wo 24 Dec - 12.30 Uur

do 25 Dec - 12.30 Uur
vr 26 Dec - 12.30 Uur
zo 28 Dec - 15.00 Uur
zo 28 Dec - 12.30 Uur

Tekst overgenomen van de website van Bellevue.