Anton Heyboer®

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

Ook in deze tijd bestaan ze: mystici. Je vindt ze niet meer in grotten, maar in de kunst. Ze zijn zeldzaam, dat is nooit veranderd. Hun kunst geeft schoonheid en ook iets ongrijpbaars dat indringt in je ziel.

Anton Heyboer, religie en mystiek

Ze bestaan nog, mystici, ook in deze tijd. Maar ze zijn nu kunstenaar.

 Anton's werk trekt niet alleen bewonderaars en verzamelaars door zijn schoonheid. Er is nog een reden: het heelt de ziel. Religieuze kunst heeft altijd die betekenis gehad, maar in deze tijd spreken deze uitingen sommigen niet meer aan. Het is tijd voor nieuwe beelden voor de oude symbolen.

Het zijn dezelfde oerbeelden, maar nu in de taal van deze tijd. Iedere tijd moet opnieuw vorm aan ze geven, zodat mens en maatschappij niet vastraken in verouderde denkbeelden. Het is de taak van de kunstenaars en wetenschappers om denkbeelden te vernieuwen.

 Sommige beelden leven nog steeds, andere zijn aan vernieuwing toe omdat ze niet meer begrepen worden. Een beeld dat van alle tijden is, is het kruis. Het staande kruis van de veiligheid, maar ook het Andreas-kruis (of tegenwoordig het Heyboer-kruis) van de verandering en de verbinding met de natuur.

Museums Vledder
Brink 1 te Vledder
Openingstijden:
22 december t/m 4 januari
woensdag t/m zondag
geopend van 11.00 - 16.00 uur.
Tel. 0521-383352.
www.museums-vledder.nl