Anton Heyboer®

Anton Heyboer

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

Oud schilderijtje

 

 

Soms kom je ineens een mooi werk tegen - een ets, schilderij of tekening - dat je in vele jaren niet meer gezien hebt. Kort geleden werd een klein schilderijtje uit 1975 geveild bij "Onder de Boompjes", een veilinghuis in Leiden.

Anton Heyboer 1975

Het is niet groot, 55 x 65 cm., maar wel buitengewoon mooi. Volgens de catalogus geschilderd met acryl, maar dat klopt niet: de voorstelling is getekend met ets-inkt. De rode kleur is rode olieverf, met de vingers dun opgebracht. Het doekje is destijds via Galerie Espace verkocht.

Het was moeilijk om vanaf de foto uit te vinden dat het rood olieverf was. Door vergelijken met andere schilderijen uit dezelfde periode kwamen we daar achter. Op die andere was dat wel te zien, op dit schilderijtje niet, omdat de verf heel licht is opgebracht.

Toen Anton dit schilderijtje maakte, was hij nog niet gewend om met een penseel of kwast te werken. Hij deed wat etsinkt in de palm van zijn linkerhand, en tekende met een lucifer, waar hij wat van deze inkt op deed. Inkleuren deed hij met zijn vingers, die ook van de benodigde kleur werden voorzien met behulp van wat pigment-mengsel in de palm van zijn andere hand. In dit doekje gebruikte hij dus al olieverf, maar nog heel voorzichtig.

Anton schilderde of tekende meestal rechtstreeks op het doek. Hij schilderde dus niet eerst een witte ondergrond (het linnen komt wel geprepareerd uit de fabriek: er wordt een heel dunne witte laag op gespoten, zo dun en doorzichtig, dat hij de structuur niet verandert). Het gevolg daarvan is, dat alle lijnen en kleuren levendig blijven, een kleur wordt nooit een effen vlak, een lijn loopt nooit egaal door.

Op de Anton-heyboer website (of antonheyboerfoundation.com) komt een groot nieuw gedeelte, waar al dit soort gegevens vermeld worden. Er staat al vrij veel, maar het is pas een begin. Ik verzamel zoveel afbeeldingen als mogelijk is - dus als u iets moois hebt en het graag daar ziet: stuur een foto! Als het ook voor anderen interessant is, of iets toevoegt wat niet al ergens besproken wordt, dan voeg ik het graag toe.

Op dit moment ben ik vooral bezig om de biografie in te vullen. Zoveel mogelijk met foto's, en elke foto wordt een link die naar het bijbehorende verhaal verwijst. Maar ook op allerlei andere plaatsen komen er voortdurend nieuwe dingen bij. Zoals bijvoorbeeld de "documenten": veel folders, uitnodigingen, artikelen.

Waar ook dit jaar veel leven is ontstaan: op de Anton-Heyboer groep in Facebook. Paul Berkholst is daar al jaren actief, maar nu brengt Marike ook heel veel in. Daar kunt u de nieuwste ontwikkelingen volgen.

Op 11 Mei geef ik (Lotti dus) mijn vierde en laatste presentatie over de Haarlemse jaren in het Historisch Museum in Haarlem. Ik denk dat alle plaatsen intussen uitverkocht zijn. Maar in Oisterwijk, op Zondag 19 Mei (eerste Pinksterdag), 14.00 uur, komt er nog een presentatie, deze keer over Anton's gehele leven. Ieder jaar, sinds de viering van het 800-jarig bestaan van de stad, is daar op het Kunstplein (zie 'activiteiten') een grote kunstmanifestatie: Kunst•Oisterwijk

Lotti Heyboer

Heyboer webshop

Heyboer winkel

nieuwsbrieven

nieuwsbrief inschrijven

uitschrijven nieuwsbrief

 mail naar Lotti

Ton