Anton Heyboer®

Anton Heyboer

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  


Anton Heyboer - over zijn leven en zijn werk

Kunstplein Oisterwijk heeft Theo Janssen en mij (Lotti) in het kader van het 800-jarig bestaan van de stad Oisterwijk uitgenodigd om een lezing over Anton Heyboer te geven. Er is een mooie tentoonstelling met onder andere werk van Heyboer.

Op 3 Juni vertellen wij over Anton Heyboer en zijn werk. Theo Janssen is al vele jaren een bewonderaar van Anton en zijn werk, met een grote interesse voor zijn leven en de betekenis achter de beeldtaal. Hij zal de structuur van Anton's kunstenaarsleven aangeven. Ikzelf vul dat weefsel dan in met de kleuren van de belangrijke gebeurtenissen. Waarom werd hij artiest, wat was de reden dat hij naar de psychiatrische inrichting ging, en hoe kwam hij daar weer uit. Waarom brak hij met de galerie, waarom en hoe veranderde zijn werk door de jaren heen. Enzovoort.

En wat natuurlijk heel belangrijk is: wat is de betekenis van het systeem, dat hij ontwikkeld heeft. De figuren, de punten en de lijnen.

Tijdeloze Werk
. Rode baan
"Het Tijdeloze werk" 1952
 
"Cosmische baan" 1957

Het eerste dat ontstond, waren de figuren. Niet zomaar man, vrouw of dier, zij vertegenwoordigen oerbeelden. Het dier is "natuur", het eerlijke en ongebondene, dat heel moeilijk te bedwingen is. De vrouw staat ook voor onschuld en voor bescherming, maar ook het gemis daarvan, de man voor kracht en ordening, maar ook verstoring daarvan.

Na de figuren ontstond het systeem. De oorsprong daarvan lag in de crisis die hem in de psychiatrische inrichting bracht. Het afdalen in de peilloze diepte van de menselijke geest. Of misschien het openbreken ervan. Er kwamen overheersende beelden tevoorschijn, die dwingend een oplossing eisten.

 

Figuren

Op dit schilderij heeft hij zelf uitgelegd wat de punten en sommige symbolen betekenen. Op 3 Juni zal ik onder andere het systeem op een toegankelijke manier verduidelijken.

Voor de lezing kunt u inschrijven op "Kunstplein". Een toegangskaart kost €7,50.

Lotti

Zie Kunstplein Oisterwijk (> Programma > informatie en in het lijstje
dat dan tevoorschijn komt: inschrijven)
of voor een kaartje van de locatie:
contact > informatie > locatie

Het adres is Lindeplein, Oisterwijk