handtekening

Anton Heyboer®

Anton Heyboer

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

Anton Heyboer - "Mijn leven"

 


In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is van 9 December t/m 22 Januari een zeer bijzondere tentoonstelling. Het is de eerste tentoonstelling die georganiseerd is door de
Anton Heyboer Foundation

Het gaat hier om relatief onbekend werk uit Anton's beginperiode vanaf 1946 tot eind jaren 70.

De tentoonstelling werd geopend door Benno Tempel, directeur van het Haags Gemeentemuseum. In dit museum bevindt zich een grote collectie van werken van Anton Heyboer.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de beginperiode van Anton Heyboer als artiest.

De allereerste keer dat Anton als kunstenaar naar buiten trad, was in 1946 in Borger, in een kleine plaatselijke tentoonstelling. Hier heeft iemand een huwelijks-geschenk gekocht, een tekening van een boerderijtje. Na 65 jaar kwam deze tekening weer bij ons terug.

Anton bleef tekenen, maar zocht wanhopig naar inhoud, alleen schoonheid was voor hem niet genoeg. Ook de heftige houtskool tekeningen, waarin hij probeerde zijn ziel zichtbaar te maken, vindt u in deze tentoonstelling.

Na zijn crisis in 1951, die hem zelfs tijdelijk in de psychiatrische instelling Santpoort bracht, verschenen er ineens figuren in zijn werk, die zijn ziel uitbeeldden. Hij maakte tekeningen en etsen waarin deze figuren ieder hun eigen rol vervulden.

De volgende stap was het uitwerken van de structuur die hieraan ten grondslag lag. Hij ontwikkelde zijn bekende systeem van kruisende lijnen. Van onschuld naar verleiding, naar verstand, afdalen naar het uiterst vrouwelijk mogelijke of omhoog stijgen naar onschuld. Het is een universele structuur van de ziel. Iedereen kan deze structuur aanvoelen, ook al is dit vaak niet bewust.


Tegen het eind van de 50-er jaren was dit systeem compleet, en Anton begon nu zijn leven, de situaties die zich voordeden, met behulp van zijn systeem weer te geven. De tekening uit 1960, "Mijn leven verantwoord" is hier een van de eerste duidelijke voorbeelden van. Het systeem, dat tot nu toe vooral abstract was geweest, werd gevuld met leven.

Hij ontving uit Florence een oorkonde, zijn etsen werden zo hoog gewaardeerd dat de universiteit aldaar hem tot ere-academicus in de etskunst benoemde. Als dank stuurde hij een ets, waarin hij de oorkonde had nagetekend en voorzien van zijn eigen ideeën.

In de 70-er jaren werd het systeem steeds meer tot een onzichtbare structuur achter de tekeningen. Anton beeldde het leven uit, maar altijd op de basis van het systeem. Door deze achtergrond heeft al zijn werk een mysterieuze betekenis die op de ziel inwerkt en een herkenning oproept.

Omdat wij overtuigd zijn van de grote universele waarde van Anton's werk, willen wij dit zo goed mogelijk uitdragen. Dat kan nu, door middel van de

Anton Heyboer Foundation

Deze is opgericht om de waarde te behouden en te verspreiden door tentoonstellingen, een data-base, uitgaven, lezingen en alle andere mogelijkheden die een Foundation biedt. Begin 2012 zal de website www.antonheyboerfoundation.com beschikbaar komen met informatie en beeldmateriaal over leven en werk van Anton Heyboer.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel. 020-641 57 54, fax. 020-645 23 35
www.jvdtogt.nl , mail: info@jvdtogt.nl

Openingstijden: Woensdag t/m Zondag van 13:00 tot 17:00 uur

 

last update: 19.12.2019

HOME     SITEMAP

© Anton Heyboer vof
All content: Attribution + Noncommercial + NoDerivatives (by-nc-nd)