Heyboer tulp

"Het onvermoeibaar epos"

Fototentoonstelling in het Haags Fotomuseum (onderdeel van het Gemeentemuseum).

Sinds 1972 of 73 hebben we zwart-wit foto's gemaakt van ons leven in Den Ilp. Anton had daar zijn eigen ideeen over. Hoe een foto gemaakt werd, en hoe afgedrukt. We ontwikkelden ze zelf en bouwden een donkere kamer. Heel simpel: een ruimte helemaal verduisteren en dat was het. Geen afzuigsysteem, dus je zat in de dampen.

Anton en Lotti werkten daar samen, op hun knieën. Aan weerskanten van een pak foto-papier onder een jasje, voor eventueel strooilicht. De vergrotingslamp op een grote kist, zodat je de foto's heel groot af kon drukken.

Het papier was 30 x 40 cm. Alléén maar die maat. Ook voor een foto van 60 x 80 cm. Dan legden we vier vellen netjes naast elkaar en belichtten ze samen. Vaak schreef Anton er teksten op. In het Gemeentemuseum hebben ze daarvan een aantal gekocht in 1973.


8-bladig, "Exist in Kunti"

Van 2 October tot 9 Januari worden foto's geexposeerd in het Fotomuseum in Den Haag, van Anton Heyboer, Miroslav Tichý en Gerard Fieret.
Ze zijn alledrie 'outsiders', zowel in hun manier van leven als in hun fotografie. 'Outsider Art', of 'Art Brut' is een term die kunst aanduidt "met een spontaan en inventief karakter, die zo weinig mogelijk afhankelijk was van de gewone kunst of van culturele voorschriften en die voortkwamen van duistere personen, die vreemd waren aan de professionele artistieke milieus..." (Dubuffet 1948). De gevestigde kunst noemde hij Art Culturel, die echter nooit puur kon zijn (wikipedia)

Gerard Fieret maakte ontelbare foto's van vrouwen. Hij liet ze poseren in allerlei standen, en voorzag de foto's van een stempel "copyright Fieret", wat zijn 'kenmerk' werd.

Ook Miroslav Tichý had als voornaamste onderwerp vrouwen, maar hij fotografeerde ze zoals ze waren. Zoals hij ze toevallig zag op straat, zonder er iets aan te veranderen. Zijn opmerkingsgave, zijn zelfgemaakte camera en zijn manier van afdrukken maakten er iets bijzonders van.

Anton Heyboer fotografeerde zijn leven. Net als Tichý veranderde hij niets, hoogstens vroeg hij ons soms om even stil te staan.

De tentoonstelling "Het onvermoeibaar epos" is van
2 October 2010 t/m 9 Januari 2011
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
31 (0)70 - 33 811 44
Dinsdag tot Zondag 12:00 - 18:00 uur
Meer informatie op de pagina in Facebook van het Fotomuseum

Heyboer galerie

Heyboer webwinkel

molenpapier

Heyboer nieuwsbrief

 mail naar Lotti

hand Anton

 

 

 

Anton Heyboer