Heyboer tulp

Het orakel Anton Heyboer in Amsterdam

Deze aankomende herfst zal er een bijzondere gelegenheid zijn om nader kennis te maken met een onbekende, spirituele kant van Anton Heyboer.
Lotti en Carin hebben het initiatief opgevat om in Amsterdam, bij 'Roemer', een mooie sobere ruimte in te richten met als thema de Orakelverhalen van Anton Heyboer. Het komt voort uit onze jarenlange samenwerking bij het uitzoeken en verwerken van grote hoeveelheden tekst van Anton, zowel op papier als op geluidsband opgenomen.

inrichten van de tentoonstelling
foto Roemer Overdiep

'De Orakelverhalen' van Anton Heyboer heeft Carin enkele jaren geleden gebonden in een boekje. Het bestaat uit 64 hexagrammen, in korte teksten.
De basis voor deze verhalen ligt in zeer oude versies van Chinese karakters uit de I Ching. Ze zijn afkomstig van orakel-botten van elf of meer eeuwen voor Christus. Deze botten werden zodanig bewerkt, dat er kleine scheuren ontstonden, die werden geduid als tekens van goden of voorouders. De uitkomst werd naast de scheurtjes op het bot genoteerd.  
Gedurende meer dan een jaar ging Lotti iedere dag met een tekening van deze karakters naar Anton. Hij bekeek de tekening, en begon te vertellen. Zij noteerde alles. De verhalen zijn enerzijds een neerslag van zijn overtuigingen en van hoe hij zijn eigen bestaan ingericht heeft, anderzijds bieden ze een verrassende kijk op de tijdloosheid van de I Ching.

Een orakel, of een omgeving zoals Anton die schiep, schakelt het gewone denken even uit. Het verstand, dat je langs de bekende wegen leidt, wordt even stilgezet, waardoor ook het ongewone en onverwachte zichtbaar kan worden. Het wordt spannend en creatief.

We hebben nu 7 hexagrammen uitgekozen uit deze Orakelverhalen. We geven ze vorm aan de wanden, met foto's, teksten, Chinese karakters en met Oost Indische inkt getekende botters van Heyboer - alles op Thais rijstpapier.

Gedurende 4 zondagen (vanaf 31 oktober t/m 21 november) is Roemer's Ruimte open van 13.00 tot 17.00 uur. Iedere zondag zal Lotti rond 14.00 uur iets vertellen en uitleggen over het ontstaan van de Orakelverhalen en de betekenis van de oude Chinese karakters. Voor degenen die niet bij het verhaal van Lotti zelf kunnen zijn is op een scherm een korte video te zien waarop zij tekst en uitleg geeft. 
Ook zal de film In het Stille Moment vertoond worden. Deze film geeft een blik in het afgezonderde leven en in de sfeer waarbinnen de Orakelverhalen zijn ontstaan.
Er zijn foto's van het leven in Den Ilp, tekeningen van Heyboer en boeken te koop.

 

 

Roemer's Ruimte
Jacob Van Lennepstraat 48
Amsterdam
Open van 13.00 tot 17.00 uur
Zondag 31 oktober
Zondag 7 november
Zondag 14 november
Zondag 21 november

Op zondag gratis parkeren

Heyboer galerie

Heyboer webwinkel

molenpapier

Heyboer nieuwsbrief

 mail naar Lotti

hand Anton

 

 

 

Anton Heyboer