Anton Heyboer®

Erf Heyboer

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

1924-2024, 100 jaar Anton Heyboer

Tentoonstellingen in Purmerend en Amstelveen


Een van de fotocollages in Museum JAN

  Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Anton Heyboer geboren werd. Ter ere daarvan worden er tentoonstellingen georganiseerd.
  In Museum JAN in Amstelveen worden  ets-collages geëxposeerd uit de 70-er jaren en foto-collages uit begin 80-er jaren. Weinig mensen kennen dit werk.
  Deze tentoonstelling duurt van 22 Juni tot 29 November.
De “Twin Collectie” is te zien van 1 Juni t/m 31 december  in het Purmerends Museum. Het is een mooie dubbel-tentoonstelling: Anton's werk en daarbij foto's van zijn leven door Nico Koster.

Hieronder een beeld van het werk in Museum JAN:


 

  De ets-collages gaan over de omslag van het oude stille werk naar de kleurrijke tijd die in de 80-er jaren begon. Intense collages, die de weg beschrijven van “natuur” naar “cultuur”. Natuur is de oergrond waaruit Anton werkte tot ±1975, de wereld van de ziel. Cultuur is de wereld die we kennen, de mens die zich moet handhaven in een omgeving die vaak niet bij de ziel past. Hoe kun je daarin leven, maar heel vaak “hoe kun je overleven op een manier die ook je ziel erkent”?

 

  Na Anton’s oorlogservaringen moest hij de weg terugvinden uit een ernstige PTSD. Hij ontwikkelde een systeem dat doet denken aan een mandala en veel andere uitbeeldingen van de structuur van de ziel. Hij kon hierdoor terugkeren naar de maatschappij, maar het betekende niet dat hij er contact mee kon maken. Zijn werk beeldde de ziel uit die eenzaam moest zien te overleven. Het is iets wat heel veel mensen in meerdere of mindere mate doormaken, waardoor zijn werk meteen vanaf het begin heftige reacties opriep. Binnen een maand na de eerste tentoonstelling van dit werk was er interesse van grote Nederlandse en Amerikaanse musea.

 


  Er hangen ook foto-collages. Zij vertellen over het leven in Den Ilp rond de tijd van deze omslag. Foto’s op barietpapier van ons en van onze omgeving. Sommige met teksten en tekeningen erbij, andere als meer-bladige foto’s die samen een geheel vormen.

Deze 12-bladige foto-collage (60 x 240 cm.) en de 8-bladige boven aan deze nieuwsbrief zullen in Amstelveen hangen.