Anton Heyboer®

Erf Heyboer

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

  

 

De terugkeer van het licht

(de grote MAN tractor)

In 1984 opende Anton ons leven naar de straat. Hij besloot zelf te gaan verkopen, en de voorkant van het huis onderging een metamorfose. Bovendien kwam er van alles binnen. Touringcars, trekkers, een grote dragline van 16 ton.

Erf Heyboer

  Deze foto is gemaakt in 1984. Achter de trekker links staat er nog een, de wielen zijn zichtbaar. Het is een heel grote lichtblauw-groene MAN-trekker.
  Hij heeft al die jaren achter op ons erf gestaan. Vaak met een plant in een stenen pot op zijn spatbord. Hij heeft het lang volgehouden, hoewel je langzaam de aftakeling wel zag.

 

Erf Heyboer

  Vanochtend heel vroeg werd hij eerst ontmanteld en daarna in stukken geslepen. De ruimte er achter stond altijd vol rommel. Oude verroeste melkbussen, planken, potten. Dat is allemaal afgelopen week afgevoerd.
  Er ligt nu aarde, en als straks de overkapping ook weg is, wordt het daar licht en groen. We hebben behoefte aan meer natuur en minder donkerte.

 

Erf Heyboer

  Achter hem staat een ooit-blauwe Fordson Dexta, die ook langzaam in roest verandert. Maar die is niet zo groot, dus die kan blijven.
  De volgende foto is van 2005, toen de MAN-trekker nog planten ondersteunde. Het spatbord moet al met een omgekeerde emmer overeind gehouden worden.

 

Erf Heyboer

 

Erf Heyboer
Erf Heyboer

 

Het blijft treurig. Zelfs een ijzeren 'ding' roept gevoel op.