Anton Heyboer  HOME

AntonANTON
ZEN-ARTIST Maria LottiLOTTI
SPHINX MarikeMARIKE
ART Joke PetraPETRA WORLD
GALLERY

Mei 31                Rolstenen

  Anton werd altijd gefascineerd door rolstenen. Het begon ergens tussen zijn 20ste en 30ste levensjaar. "Rolstenen" komen uit Denemarken. In de krijtrotsen ontstaan gangen door het sijpelende water, en in die gangen zetten de mineralen uit het water zich af langs de wanden. Op den duur bestaat zo'n gang alleen nog maar uit die mineralen. Als de rots afbrokkelt in zee, breekt het krijt, en de gangen komen tevoorschijn, als stenen takken van vreemde bomen. Ze vallen in stukken, en de beweging van de zee slijpt ze rond.

  De hardere gedeelten houden langer stand, het zachtere materiaal er tussenin slijt sneller weg. De harde gedeelten zien er glad uit, verder lijkt de buitenkant van een rolsteen op een gegroefde huid. De steen richts heeft zo'n hardere plek aan de rechterkant, in het midden van de ronding. De linker steen rechts aan de zijkant, en aan de voorste punt. Die harde plekken noemde Anton de 'ziel'. Daar was de steen bestand tegen slijten.

  In zijn werk speelde de rolsteen een belangrijke rol. In deze ets vangt de man zijn bloed op, dat ontstaan is door verwonding, en vormt het tot een steen (de rode vlek op zijn borst, in zijn hand) als verdediging tegen de wereld. De rode baan geeft de krachten uit de cosmos en uit de aarde weer, die zich in het midden in één punt verenigen, in het wezen van de mens (punt 1 in het systeem).

Hieronder een serie van 7 etsen, "de 7 stenen".

Een tip: druk op F11 (op uw toetsenbord) om websites ruim te zien. Ongedaan maken door weer op F11 te drukken.

Anton Heyboer® 1924-2005    SITEMAPPLATTEGROND