Petra's Heyboer-winkel

Webwinkel Anton Heyboer

Ook werk te koop in het Jan van der Togt Museum in Amstelveen

 

Anton heeft nooit veel persoonlijke portretten getekend. Zijn werk ging over universele beelden, en personen vulden in zijn werk hun diepere betekenis in, zelden hun persoonlijke trekken. Vooral toen er meer vrouwen in zijn leven kwamen.

Toen hij nog alleen was met Maria, kwam zij wel soms herkenbaar op zijn werk voor. Bijvoorbeeld op de grote ets "Het Goede Moment". Hij bestond uit 27 bladen van 70 x 100 cm. en hij heeft jarenlang in Hamburg in het Rundfunkhaus gehangen. Er was een speciale wand voor gecreeërd. Hierop stonden zowel een portret van Maria als een van hemzelf.


1960

 


"Het Goede moment", onderaan midden.


1961
 

"Het Goede Moment", onderaan rechts

Ook zijn eerste vrouw Elza stond op etsen. Ik heb helaas geen goede foto, maar de etsen geven heel duidelijk weer wie zij was.

 

1952

1961
 

In 1999 en 2000 tekende Anton een grote serie zelf-portretten. Allemaal geven zij een beeld van hemzelf, dat misschien niet trek voor trek gelijkt, maar wel zijn wezen altijd indringend weergeeft.


1966
 

1973
 

1995
 

1990
 
 

1998

Petra veroorzaakte een stroom van tekeningen met een totaal andere soort vrouw dan hij ooit getekend had. Kleurrijk en heftig.

1978
Op fotocollages is het natuurlijk duidelijk wie er op staat. Maar toch beeldde ieder niet zichzelf uit maar het oerbeeld waar zij voor stond - of samen voor stonden. In deze samengestelde foto zijn de drie meisjes links het leven, de "orde der creativiteit", en Joke aan de rechterkant beeldt de dood uit. De dood is niet iets negatiefs: het is de kracht die creativiteit aan het leven geeft. Haar gezicht is ook met rood uitgewist: deze kracht heeft geen menselijk gezicht.

Later heeft Anton nog een ets gemaakt waar hij zelf op stond, samen met ons: "man with four girls".

 

 


Zo te zien:

Joke
Maria
Lotti
Anton
Anton
Marike
Anton Heyboer 1987

Net verschenen: "Moving Art Magazine"
met een prachtig artikel over Anton Heyboer
te bestellen via www.movingartmagazine.nl

Petra's Heyboer winkel:
Den Ilp 63
1127 PE DEN ILP
Open: Woensdag t/m Zondag 11-17 uur
mail naar Petra

Lotti's webwinkel: www.anton-heyboer.nl
mail naar Lotti

J.v.d.Togt Museum:
Dorpsstraat 50
1182 JE AMSTELVEEN
Open: Woensdag t/m Zondag 13-17 uur
www.jvdtogt.nl

aanmelden voor de nieuwsbrieven

Hier vindt u alle vorige nieuwsbrieven

 mail naar Lotti

Anton Heyboer, 1924-2005    SITEMAP